top of page

İzmir'in Mağaraları Proje Haberleri

Derneğimiz tarafından yürütülmekte olan “İzmir’in Mağaraları” projesi İzmir Kalkınma Ajansı’ndan mali destek almaya hak kazanmıştır. 20 Ağustos 2010‘da başlayan “İzmir’in Mağaraları” Projesi kapsamında 10 ay boyunca faaliyetler gerçekleştirilmiş ve proje 20 Haziran 2011′de sona ermiştir.


Derneğimiz tarafından yürütülen olan “İzmir’in Mağaraları” projesinin açılış ve tanıtım toplantısı 26 Kasım 2010 tarihinde Ege Üniversitesi Murat Köşkü’nde gerçekleştirilmiştir.



“İzmir’in Mağaraları” projesi kapsamında hem derneğimize yeni katılan üyelerimize hem de proje kapsamında mağaralara girmesi gereken proje ekibine ilk mağaracılık eğitimleri ve bu eğitimlerle mağaralarda çekim yapacak ekibe güvenlik ve koruma ile ilgili bilgiler verilmiştir. Buca Kaynaklar bölgesinde yapılan eğitimler başarıyla sonuçlandırılmıştır.



Bornova Çamiçi Köyü’nde bulunan Kemikli Mağara, 2001 yılında Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kolu tarafından araştırılmıştır. Derneğimiz tarafından 9 Ocak 2011 tarihinde yapılan faaliyette mağara haritalandırılmış ve güncel durum (tahribat, çöp vb.) tespiti yapılmıştır. Mağara, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında tamamlanan Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı’nın içerisinde yer almaktadır. Efsaneye göre Homeros bu mağarada yaşamış ve eserlerini yazmıştır.



Proje kapsamında ulaşımı kolay olan ve zarar görmüş mağaraların bulunduğu yerel yönetimlerle bağlantıya geçilmiştir. Bu mağaraların girişlerine bilgilendirme tabelaları yerleştirmek için başvuru yaptığımız ve olumlu dönüş aldığımız ilk yönetim Bornova Belediyesi olmuştur. Gerekli izin süreci tamamlandıktan sonra Bornova sınırları içerisinde yer alan Homeros ve Gökdere mağaralarının giriş kısımlarına yönlendirici ve bilgilendirici tabelalar yerleştirilmiştir. Tabelalarda dikkat edilmesi gerekenlerin yanı sıra mağaralar hakkında kısa bilgilere de yer verilmiştir.



62 views
bottom of page